Bezoek DPO “Geheim”

Post 33 of 72
Bezoek DPO “Geheim”

(Inschrijfformulier volgt)

 

Geacht clublid,

 

Ben je de trotse bezitter van een of meerdere voertuigen uit het Nederlandse leger? Dan is elke druppel brandstof die tijdens de actieve diensttijd door je voertuig is omgezet in rook en beweging via de pijpleiding van de Defensie Pijpleiding Organisatie (DPO) in je tank beland!

 

In 1957, aan het begin van de Koude Oorlog is DPO’s voorganger, de Defensie Olie Centrale, in het diepste geheim opgericht en zijn pijpleidingen en brandstofdepots aangelegd om zo snel mogelijk grote hoeveelheden brandstof naar de Noordduitse Laagvlakte en alle militaire bases te verpompen. Niet alleen in Nederland dus, maar ook in Belgie, Duitsland en Frankrijk. Inmiddels is het allemaal niet zo geheim meer, hoewel de exacte ligging van de leidingen niet wordt prijsgegeven. DPO maakt nog steeds deel uit van het Central European Pipeline System (CEPS).

 

Op zaterdag 11 november worden we in de gelegenheid gesteld om een bezoek te brengen aan een van de grotere knooppunten van dit netwerk in Nederland: het brandstoffendepot Klaphek te Lopikerkapel (vlakbij Nieuwegein). Een uitgebreide presentatie met een rondleiding over het depot inclusief de pompbunkers (waarvan je de stijl zult herkennen als je wel eens bij de IJssellinie bent geweest) en de brandstofopslagtanks zijn zeker de moeite waard. Vooral als je bedenkt dat er maar weinig kansen zijn om eens rond te neuzen bij dit laatste actieve overblijfsel van de Koude Oorlog-infrastructuur.

 

Ik hoor je denken: ‘Waarom helemaal naar Lopikerkapel en niet naar Markelo? Dat ligt toch veel dichterbij?’

 

Goeie vraag en geheel correct. Depot Markelo is een stuk kleiner en fungeert alleen als boosterstation richting Duitsland. Op depot Klaphek is meer te zien en te vertellen en daardoor interessanter.

 

Belangstelling om dit eens te zien? Je bent van harte welkom op zaterdag 11 november om 10.30 uur aan de Radiolaan 8 in Lopikerkapel. We beginnen met koffie en cake, starten vervolgens met de excursie en sluiten af met een uurtje waarin je kunt bijpraten met medeclubleden. Natuurlijk is er ook wat te eten en te drinken.

 

Binnenkort krijg je een mail met alle details. Het is wel belangrijk dat je je van tevoren aanmeldt. We bezoeken een actief defensieonderdeel en dienen van tevoren naamlijsten door te geven aan de beveiliging. Niet aangemeld is geen toegang tot het terrein!

 

Graag tot ziens op depot Klaphek!

MENU